MASAKAN : Rendang Berlada
Thursday, November 22, 2012 @ 2:57 PM | 0 Comment [s]
Assalamualaikum
1. 1 kg daging batang pinang
2. 20 tangkai cili kering ( dikisar)
3. 10 ulas bawang kecil ( dikisar)
4. 3 sm halia ( dikisar)
5. 2 sm kunyit ( dikisar)
6. 3 sm lengkuas ( dikisar)
7. 4 batang serai ( dikisar)
8. 500 ml santan
9. 4 helai daun limau purut
10. Sedikit kerisik
1. Potong daging berbentuk kiub mengikut urat, bersihkan da tos.
2. Tumis bahan-bahan kisar tanpa minyak sehingga naik bau.
3. Masukkan santan dan daging
4. Biarkan sehingga separuh kering, masukkan kerisik.
5. Akhir sekali, masukkan daun limau purut.
6. Sedia dihidang.
Labels: MASAKAN =) |
|