MASAKAN : Daging Salai Cili Api
Wednesday, December 19, 2012 @ 1:08 PM | 0 Comment [s]
Assalamualaikum.
1. 1/2 kg daging *dipotong dan disalai*
2. 1 mangkuk rebung *dihiris nipis*
3. 15 tangkai cili api
4. 1/2 inci kunyit
5. 2 biji bawang merah
6. 1/2 inci halia
7. 1 batang serai *diketuk terlebih dahulu*
8. Santan daripada sebiji kelapa
9. Garam secukup rasa
1. Kisar kunyit, halia, bawang merah dan cili api terlebih dahulu.
2. Masukkan bahan yang telah dikisar kedalam periuk.
3. Masukkan pula rebung, daging salai dan santan.
4. Masak ramuan ini dengan menggunakan api sederhana. Kacau perlahan-perlahan agar santan tidak naik minyak.
5. Apabila mendidih masukkan pula serai.
6. Tambah garam secukup rasa. Kacau seketika dan biarkan ia mendidih dan masak.
Labels: MASAKAN =) |
|